Γνωμάτευση που θα δημοσιευτεί, αύριο Πέμπτη, στα Επίκαιρα κρίνει άκυρο το μνημόνιο με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας. Μένει πλέον να δούμε μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης πως θα αντιδράσουν γι΄ αυτή τη δυσαρμονία οι βουλευτές και δη οι κυβερνητικοί βουλευτές…
Τώρα θα κριθούν όλοι τους, γιατί εντάξει καλά κάνουν και σφυροκοπούν τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου, αλλά αν πάνε σαν «κοπάδι» και ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο ΙΙ τότε ούτε τη ψήφο τους δεν θα βρουν στις κάλπες που οσονούπω στήνονται…
ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ, ΜΑΣ ΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ, ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΑΣ........
"Πριν από µία εβδοµάδα η ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής: χρήµατα στα ταµεία του κράτους υπήρχαν έως τα µέσα Ιουλίου, οι ευρωπαίοι συζητούσαν κατά πόσο θα έπρεπε η χώρα να επιστρέψει στη δραχµή, ενώ ο κ. Παπανδρέου
Ένα άρθρο γραμμένο από τον Δρα Mark Weisbrot, διακεκριμένο οικονομολόγο (Washington D.C.) που έζησε τα γεγονότα της Αργεντινής από κοντά.
Ερώτηση: Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. Το μόνο που... θυμάμαι (και μ' έχει σημαδέψει), είναι ένα πλάνο από κάπου ψηλά, που έδειχνε μία «αδέσποτη» αγελάδα να τρέχει και κόσμο, πολύ κόσμο, να την κομματιάζει ενώ ήταν ζωντανή(!) όπως έλεγε ο σπίκερ, για να εξασφαλίσει κρέας...
Απάντηση: Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη.
Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί κάτι αντίστοιχο, μα πρέπει να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση πλέον από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως. Η μόνη σωτηρία πλέον είναι να εξαναγκάσετε τη Γερμανία να πληρώσει τα 74 δις. που χρωστάει στην Ελλάδα για την περίοδο 1939-1945. Μάλιστα ακούγεται ταυτόχρονα σε πολλούς κύκλους στη Γενεύη όπου ζω, ότι η Ελβετία θα δώσει ως δώρο στην Ελλάδα, δίχως απαίτηση επιστροφής, 100 δις, ώστε να μην οδηγηθεί ευρωπαϊκή χώρα, με τέτοιες τραγικές συνέπειες, στο στόμα του λιονταριού.
Πιστέψτε με, στην Ουγγαρία ήταν πιο ομαλά τα πράγματα, στην Ελλάδα προετοιμάζεται το έδαφος για μαζική καταστροφή όλου του κοινωνικού ιστού με τραγικές συνέπειες, όπου το μηνιαίο εισόδημα ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρίες θα μειωθεί από 1000 ευρώ φερ' ειπείν, στα 250 ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα επιτρέπουν την ανάληψη πλαφόν των 100 ευρώ ανά ημερολογιακού μήνα.
Η Κυβέρνησή που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρουν τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. για να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαιτήσει ο Ελληνικός λαός και με...... τη βία όπου κρίνει, την προσέλευση όλων των υπευθύνων που έκλεψαν τον Έλληνα φορολογούμενο στην δικαιοσύνη, και ξέρουνε όλοι στην Ελλάδα ποιοι είναι αυτοί, και την εκδίκαση των προηγούμενων δυο κυβερνήσεων της Ελλάδος, με τελικό σκοπό την ισόβια φυλάκισή τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο κάθε πολίτης της Ελλάδος να διασφαλίσει την αλλαγή πορείας της τωρινής Κυβέρνησης, η οποία προμελετημένα και εσκεμμένα προδίδει τον Ελληνικό λαό με την επιθυμία την πλήρης υποταγή του καθώς και ! την εξαθλίωσή του οδηγώντας τον προς το Δ.Ν.Τ. Το να έχει αναλάβει το Δ..Ν.Τ. μια χώρα σημαίνει την εφόρου ζωής σχεδόν ομηρία της στο χρέος. Στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το χρέος ισούται με χρήμα και άρα κέρδος για τους ανθρώπους, που όχι μόνον έχουν δημιουργήσει την οικονομική κρίση, αλλά και τους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. που καιροφυλακτούν να αναλάβουν άμεσα την δράση της εξαθλίωσης στην Ελλάδα.
Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου θεοσεβούμενου ή ανθρωπιστή, αλλά ούτε και αυτά ενός ξεπεσμένου ή ξεχασμένου κομμουνιστή ή ρομαντικού αριστερού. Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.
Στην Αργεντινή με το που έλαβε δράση το Δ.Ν.Τ., ο κόσμος βγήκε με τσεκούρια, χαντζάρες και πριόνια στους δρόμους και εισέβαλαν σε τράπεζες, στα Μ.Μ.Ε. και σε κυβερνητικά κτίρια, σφάζοντας και αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία τραπεζικούς υπαλλήλους, διευθυντές, δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και στελέχη και μέλη βιομηχανιών, της Κυβέρνησης, Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και συγκεκριμένα μέλη της Κυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Οικονομικών.
Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000, αλλά φυσικά ο αριθμός που ανακοίνωναν τα Μ.Μ.Ε. της χώρας και με την διαταγή του Δ.Ν.Τ. ήταν κατά πολύ λιγότερος και συγκεκριμένα είχανε αναφέρει μόνον 27 θανάτους.
Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας. Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη, επεξεργασμένη με χλωρίνη και ασβέστη και άλλα ναρκωτικά της μιας δόσης, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα, όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι, όπως και οι Έλληνες και δεν είδα μάνες στην Αργεντινή να πουλάνε τα παιδιά τους, όπως γίνεται στο L.A. από το 1960. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους, όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν, όσα δεν πήραν οι τράπεζες τα πήραν οι έμποροι. Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γι' αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους.
Γι αυτό και εξάλλου η προ-μελετημένη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και η μαζική προώθηση και πώληση των ναρκωτικών, μέχρι όπως μαρτυρείται και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από ανθρώπους που έχουν και είχαν ανέκαθεν στενές επαφές με την ζούγκλα των ιδιωτικών καναλιών, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, βιομήχανους και ανθρώπους γενικότερα που εξυπηρετούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Ημερησίως στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνουν περίπου 140 άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από ναρκωτικά νοθευμένα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο εύκολα σώπαιναν όλοι οι ενοχλητικοί.
Στην Αργεντινή του τότε, όπως και στην Ελλάδα του τώρα, όλα τα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν την «ανάγκη της βοήθειας».
Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο του ΔΝΤ. Δεν φανταζόντουσαν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή. Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!!!
Είχαν όλοι την εντύπωση ότι σώσαμε τη χώρα που ήταν ανίκανη και με διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ήταν απίστευτο τι μετέδιδαν οι ανταποκριτές, όταν εμείς βλέπαμε την αλήθεια με τα μάτια μας σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Πρέπει εσείς στην Ελλάδα να ξυπνήσετε τώρα προτού να είναι αργά, πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να αποφύγετε το Δ.Ν.Τ.
Ήδη οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 17-18 Απριλίου 2010 στη χώρα σας, απειλούν για μαζικές απολύσεις περί των 350.000 εργαζομένων και εσείς ακόμα κοιμάστε όρθιοι, αντί να έχετε αποκλείσει τη Βουλή σας με την απειλή μαζικής βίας. Σας κοροϊδεύουν, λεφτά και μάλιστα πάρα πολλά υπάρχουν.
Για το Δ.Ν.Τ. είχαν την εντύπωση ότι οι Αργεντινοί μας θεωρούν σωτήρες.
Ποτέ δεν προέβαλλαν τίποτα από την πραγματικότητα. Μόνο κάτι ρεπορτάζ γραμμένα στις αρχές, με κόσμο να κάνει δηλώσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι τους οδήγησαν στην πείνα, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ που θα τους έσωνε. Ακόμα και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες. Τις προέβαλλαν σαν κομμουνιστές ή αριστερά κομμουνιστικά κόμματα που αντιδρούσαν. Εγώ έβλεπα στο Μπουένος Άιρες την λεωφόρο γεμάτη από εξαγριωμένους να ουρλιάζουν «θέλουμε τη χώρα μας πίσω»! Θέλουμε τα δολάρια μας πίσω!
Οι τηλεοράσεις έδειχναν μερικές δεκάδες κομμουνιστές με κόκκινες σημαίες που διαμαρτύρονταν. Στην πραγματικότητα ο κόσμος ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως εκατομμύρια. Τους έβλεπα, έβγαιναν από τα σπίτια τους και ενώνονταν με τις πορείες. δεν υπήρχε συντονισμός. Ότι Αμερικάνικη επιχείρηση υπήρχε, έκλεινε και την φύλαγαν πάνοπλοι αστυνομικοί.
Δεν κυκλοφορούσαμε βέβαια τότε. Μετά από κάποιες συγκεντρώσεις θυμάμαι έβγαινα από το ξενοδοχείο και έβλεπα τόσες πέτρες κάτω, που νόμιζα ότι γκρεμίστηκε κάποιο κτίριο. Μεγάλη οργή.
Έβλεπες ανθρώπους αποφασισμένους για όλα. Άνθρωποι που δεν έμοιαζαν πλιατσικολόγοι. Ακόμα και μεσήλικες, σίγουρα πολλοί είχαν οικογένειες. μου έκανε εντύπωση. Έβγαιναν και συγκρούονταν με ότι έβρισκαν. Ξύλα, πέτρες. Από την άλλη η αστυνομία ήταν πάνοπλη, με αντλίες, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα. Ήταν αδύνατον να τους συγκρατήσουν. Είχες να κάνεις με ανθρώπους που τους πήρες το σπίτι τους και το χαμόγελο τους. Όχι, ούτε μια στιγμή δεν τους χαρακτήρισα «τρομοκράτες». Θα ήταν άδικο. Φαντάσου να υπηρετείς το Law and Order και να μη μπορείς να κρύψεις την συμπάθεια σου για αυτούς που ίσως από τις τηλεοράσεις θα τους χαρακτήριζες αλλιώς. Ήθελαν τη χώρα τους πίσω. Έβγαιναν με Αργεντίνικες σημαίες και απαιτούσαν να φύγουμε.
Στην Ελλάδα συμβαίνει και το εξής: τα πετρέλαια στο Αιγαίο επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν πλήρως και μόνο οι Γερμανοί, ώστε κατ' αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους και επιτέλους να βγούνε νικητές από έναν παγκόσμιο πόλεμο έχοντας ήδη δημιουργήσει 2 και χάνοντάς τους. Τον 3ο αυτόν, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως οικονομικό πόλεμο.
Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν φαίνονται γενικότερα να ενδιαφέρονται να σώσουν το ευρώ τους διότι αν διπλώσει η Ελλάδα, το ευρώ θα είναι εντελώς άχρηστο στις διεθνές αγορές και σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, το ευρώ θα καταρρεύσει βυθίζοντας σε τύπου Αργεντίνικης κρίσης όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Γιατί δεν βοηθούν και γιατί έχουν αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της ακόμα και προς το παρόν ουδείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση.
Ένα είναι σίγουρο, ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια αν επιτρέψετε στην Κυβέρνησή σας και στα Μ.Μ.Ε. να συνεχίσουν να καθορίζουν εσκεμμένα την πορεία σας προς την κόλαση του Δάντη.
Σήμερα, όμως, συγκλίνουν, εκ των πραγμάτων, τα συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα, και του γ. Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν, σε μια εμπλοκή του ΔΝΤ, με την Ελλάδα, με την νέα όμως αποκατεστημένη μορφή του, που σαν θεωρητική αρματωσιά και πρακτική θα ανατρέπει τη σημερινή εικόνα και θα πλησιάζει στην ειδυλλιακή παραδοσιακή πρακτική του, του Φίλου των Εθνών!
Ο μεν πρ. Ομπάμα γιατί θέλει νέο κύρος στο εγχείρημά του για επιβολή κρατικού ελέγχου στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, του οποίου έχασε τον α΄γύρο. Και ο κ. Ντ. Στρος Καν του ΔΝΤ θα επιθυμούσε σφόδρα ένα έπαθλο 10 εκατομμυρίων.
Ακόμη και τα μισά να αληθεύουν από αυτά που καταγγέλονται, χωρίς να έχω ως πρόθεση να μην πιστέψω τα καταγγελόμενα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα που κάποιοι δεν θέλουν να το επιλύσουν, ούτε καν να το δούν.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Κύριε αερολιμενάρχη,
Είμαστε αγανακτισμένοι …ΟΜΩΣ δυστυχώς προς το παρόν είμαστε αναγκασμένοι να σας... καταγγείλουμε Ανώνυμα μιας και όπως καταλαβαίνεται δε μπορεί να γίνει διαφορετικά ,αφού θα κινδυνεύαμε να μείνουμε άνεργοι , ενημερώνουμε εσάς τον αερολιμενάρχη της Ρόδου σαν προϊσταμένη αρχή , την κοινή γνώμη της Ρόδου και τις αρμόδιες αρχές για την εργασιακή τρομοκρατία και τις παρατυπίες στη φύλαξη του αεροδρομίου που τελικούς αποδέκτες έχουν εμάς τους εργαζόμενους στην Brinks ,(υπηρεσία φύλαξης ΚΑΡ ΔΙΑΓΟΡΑΣ)
Δεν πιστεύουμε ότι κάτι θ αλλάξει…
Πιστεύουμε όμως ότι η αγανάκτηση των ολίγων θα αφυπνίσει και τους υπολοίπους συναδέλφους να αντιδράσουν… η ώρα δεν αργεί που θα αντιδράσουμε με κινητοποιήσεις εν μέσω τουριστικής σαιζόν.
Γνωρίζεται ότι οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιασθεί θα πρέπει να περνά από τρία διαφορετικά φίλτρα πριν γίνει γραπτή αναφορά και αυτό για να μην πέσει στην αντίληψη της υπηρεσίας σας ? Και πιστέψτε μας ότι έχουν γίνει τόσα λάθη και παραλήψεις που πολλές φορές κινδύνευσε να εκτεθεί ο αερολιμένας και η εταιρία μας αλλά… ευτυχώς με την παρέμβαση των προϊσταμένων μας τίποτε δεν έφτασε στ αυτιά σας.
Γνωρίζεται ότι σε πολλές θέσεις οι φύλακες δεν είναι τόσοι στον αριθμό όσοι οφείλει η εταιρία να έχει και αυτό διότι είτε είναι Κυριακή ή βράδυ και η εταιρία δε θέλει να πληρώσει το 75% ή το 25 % επιπλέον?
Αυτά δεν τα λέμε εμείς αλλά ο ίδιος όπως υπογράφει … ο station manager στο αεροδρόμιο χωρίς να ξέρουμε από πού παίρνει τέτοιες εντολές και πια συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει.
Γνωρίζεται ότι άλλο πρόγραμμα κατατίθεται στην επιθεώρηση εργασίας , άλλο πρόγραμμα πάει στην εταιρία μας και άλλο καταθέτουν στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας δηλαδή σ εσάς ?
Γνωρίζεται ότι την περασμένη Κυριακή 22-05-2011 δεν παρουσιάσθηκαν για εργασία 14 φύλακες ενώ ήταν στο πρόγραμμα που σας έχουν καταθέσει με αποτέλεσμα την ελλιπή φύλαξη ?
Ο ζήλος των συναδέλφων που ήταν στο αεροδρόμιο απέτρεψε τα χειρότερα.
Γνωρίζεται ότι αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση , δηλαδή ενώ σας έχουν δηλώσει κάποιους στο πρόγραμμα που έχουν καταθέσει στην υπηρεσία σας στην πραγματικότητα έχουν ρεπό, είναι εις γνώσιν σας αυτό ? Αν όχι τι συμφέροντα εξυπηρετούνται και γιατί δεν κάνετε τους ελέγχους που θα έπρεπε έτσι ώστε να εντοπίσετε τις παρατυπίες αυτές και να προφυλάξετε τους εργαζόμενους και το δημόσιο χρήμα ?
Γνωρίζεται ότι κάποιοι από εμάς τους φύλακες ενώ έχουμε δηλωθεί στο πρόγραμμα του αεροδρομίου και έπρεπε να βρισκόμαστε σε κάποιο σημείο εντός του αεροδρομίου με εντολή ο station manager μας στέλνει στο λιμάνι ή σε διάφορα ξενοδοχεία για να παραλάβουμε αποσκευές εκεί ?
Αυτό γίνεται εις βάρος των υπολοίπων συναδέλφων μας που μένουν πίσω και καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται.
Γνωρίζεται ότι οι προϊστάμενοι μας πολλές φορές μας καθυβρίζουν και μας απειλούν, ότι θα μας απολύσουν όλους εάν ανοίξουμε το στόμα μας ? και όταν απευθυνόμαστε σ αυτούς πρέπει να μιλάμε στο πληθυντικό ενώ εκείνοι απευθύνονται σε μας με απαξία ?
Γνωρίζεται ότι οι χώροι που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρία για γραφειακές εγκαταστάσεις έχουν μετατραπεί σε Άνδρο ακολασίας και σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς και άσκησης ψυχολογικής βίας ?
Γνωρίζεται ότι ο station manager περιφέρεται με πολιτική περιβολή, προς πείσμα των υπολοίπων συναδέλφων του και ενώ είναι δηλωμένος καθημερινά στο πρόγραμμα ποτέ δε βρίσκεται στη θέση του? γνωρίζεται ότι έρχεται καθημερινά στις 9.30 με 10 και φεύγει στις 15.00 επίσης δεν σταματά λεπτό να μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ενοχλούμε τον μουστακαλή Μαλ…. τάχα μου διευθυντή μας( όπως τον αποκαλεί ) για να μην του χαλάμε την ηρεμία και τον κουβαλάμε στο αεροδρόμιο … με αποτέλεσμα να χαλάμε την απολλώνια ηρεμία του station manager ? Γνωρίζεται ότι όποτε αναζητήσουμε τον διευθυντή μας είναι πάντα απασχολημένος και δεν απαντά ποτέ στα τηλέφωνα ? αλήθεια εσείς μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του ή κρύβεται και από την υπηρεσία σας ?
Γνωρίζεται ότι με την απειλή δεν θα μας προσλάβουν μας ανάγκασαν να υπογράψουμε μια αποικιοκρατική σύμβαση εργασίας με την οποία αποδεχόμασταν ότι η εξόφληση των δεδουλευμένων μας θα γίνεται στο τέλος του επόμενου μήνα κι όλα αυτά σε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας ? είναι εις γνώσιν της υπηρεσίας σας ?
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι όπως εσείς έτσι κι εγώ, ξεφυλλίζοντας ξένα περιοδικά ιδίως από τη Γερμανία διαβάζω τη χλεύη για το κατάντημά μας και για τις προσδοκίες τους να κατάσχουν εθνικούς θησαυρούς μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά και να τη βγάλουν στον πλειστηριασμό. Βέβαια όταν τα πρωτοδιάβασα αυτά δεν πίστευα στα μάτια μου. Είδα όμως ότι πραγματικά, το διεθνές σύμφωνο προβλέπει την εξουσία του Δ.Ν.Τ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και των χωρών που θα δανείσουν την Ελλάδα δια μέσω του συμβουλίου της ευρωπαϊκής ένωσης, να κατάσχουν και ακατάσχετη περιουσία του ελληνικού δημοσίου όπως είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά, οι αρχαιότητές μας, τα νησιά μας, ηδονίζονται να τα κατάσχουν και να βγάλουν στον πλειστηριασμό. Βέβαια ένας νομικός όταν καθίσει και προσεγγίσει αυτές τις φλυαρίες με προσοχή, θα δει ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση τέτοιο κίνδυνο δεν έχουμε γιατί : δεν ανέλαβε τέτοιες υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση; Ανέλαβε. Μέσα στο σύμφωνο υπάρχει ρητώς ο όρος της εξουσίας των δανειστών να κατάσχουν ακατάσχετα αντικείμενα της δημόσιας περιουσίας.
Αλλά, για να ισχύει αυτή η δέσμευση θα έπρεπε να κυρωθεί η συμφωνία απ τη Βουλή, και για μια τέτοια περίπτωση ήταν απαραίτητη η πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Αυτή την πλειοψηφία δεν μπορούσε να τη διαθέτει η κυβέρνηση και αρκέστηκε ως εκ τούτου σε ένα νόμο, όχι προς κύρωση της σύμβασης, η σύμβαση δεν κυρώθηκε νομοθετικώς, αφού περιείχε διατάξεις για τις οποίες ήταν απαραίτητη η πλειοψηφία των 2/3, αλλά με ένα νόμο απλό, επαναλήφθηκαν οι διατάξεις που περιέχονται στο σύμφωνο. Αυτές όμως οι διατάξεις τουλάχιστον με την πρώτη ματιά δεν μπορούν να είναι δεσμευτικές. Δεν μπορεί να έχει εξουσία κανείς, να έρθει να κατάσχει ακατάσχετα αντικείμενα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των νησιών μας, όπως ονειρεύονται. Πρώτον γιατί δεν έχει κυρωθεί αυτή η σύμβαση. Απλώς είπαμε έγινε ένας νόμος ο οποίος πάσχει αντισυνταγματικώς. Και αναφορικά με την ακατάσχετη περιουσία δεν ισχύει, δεν έληξε όμως το ζήτημα αυτό, δυστυχώς το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να μας απασχολήσει, με ποια έννοια: Έχομε από κει και πέρα το ενδεχόμενο κάτω από πιέσεις η ελληνική κυβέρνηση να εκμισθώσει αυτά τα ακατάσχετα περιουσιακά στοιχεία με πολύχρονες μισθωτικές συμβάσεις. Καμιά διάταξη του συντάγματος δεν μας προστατεύει απ’ αυτό το τίμημα, μακάρι να κάνω λάθος και να με διορθώσετε, αλλά όσο προσπάθησα να μελετήσω το πρόβλημα δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να αποφύγει την πίεση μία εξασθενημένη ελληνική κυβέρνηση, να παραχωρήσει μισθωτικό δικαίωμα πολυετές για την εκμετάλλευση των αρχαιολογικών μας χώρων και για την τουριστική εκμετάλλευση νησιών μας. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι υπαρκτός. Πρέπει να μας απασχολήσει ως εγκαίρως να πάρουμε τα μέτρα μας και δεν θα αιφνιδιαστούμε την τελευταία στιγμή και να αλαφιαζόμαστε με προχειρολογήματα. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει το διεθνές σύμφωνο, που επαναλαμβάνω δεν κυρώθηκε τυπικώς, αλλά απλώς οι διατάξεις του πέρασαν με απλό νόμο, περιέχει διάταξη ότι αναφορικά με αυτή την κατάσχεση των ακατάσχετων περιουσιακών στοιχειών που με ενδιαφέρει εμένα στην αποψινή μου παρέμβαση περισσότερο, αλλά και γενικότερα για όλες τις υποχρεώσεις από το σύμφωνο, δεν θα έχουν καμιά δικαιοδοσία και αρμοδιότητα τα ελληνικά δικαστήρια αλλά αποκλειστικώς και μόνο λέει η σύμβαση, το διεθνές σύμφωνο, δικαιοδοσία και αρμοδιότητα θα έχει το ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Κι αναρωτιέμαι εάν γίνουν κατασχέσεις, παράνομες, δεν θα έχουν δικαιοδοσία τα ελληνικά δικαστήρια να προσφύγουμε και να διαγνώσουν, τα ελληνικά δικαστήρια, ότι σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα είναι άκυρη η κατάσχεση και ο επισπευδόμενος πλειστηριασμός ; θα πρέπει να τρέχουμε στο Λουξεμβούργο, για να αποφανθεί το Λουξεμβούργο αν είναι άκυρη η κατάσχεση που έγινε ; Με την πρώτη ματιά φαίνεται τρελό, αλλά ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο από τα τρελά που συμβαίνουνε σ’ αυτόν τον τόπο. Δεν θα σας απασχολήσω περισσότερο παρά με δύο ακόμη σκέψεις. Η μία είναι συναισθηματική. Έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε εκεί που βρίσκονταν οι Αθηναίοι την εποχή του Δημήτριου του Πολιορκητή, σε τέτοιο χάλι κατάπτωσης του είχαν παραχωρήσει τον ίδιο τον Παρθενώνα, να χρησιμοποιεί ως ιδιωτική κατοικία. Σ΄ αυτό το χάλι περίπου βρισκόμαστε και τώρα. Δεύτερη σκέψη που θα ήθελα να θέσω υπόψη σας, είναι τι γίνεται μακροπρόθεσμα ; είναι ολοφάνερο κυρίες και κύριοι ότι έχουμε οξύτατο πολιτικό – πολιτειακό πρόβλημα. Το κράτος μας έχει σαπίσει και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Χρειαζόμαστε νέο πολίτευμα. Χρειαζόμαστε μελέτη. Κάνω έκκληση στον πρόεδρο του Δικ. Συλλόγου να συγκεντρώσει ανθρώπους που ξέρουν, έχουν γνώση, και να γίνει μία προετοιμασία για ένα υγιές πολίτευμα. Το πολίτευμα αυτό της φαυλοκρατίας επιτέλους πρέπει να ανατραπεί. Αυτές τις σκέψεις θέλω να θέσω υπόψη σας και θα ήμουν ευτυχής αν θα μπορούσα να βρω κάποια απήχηση και στις δικές σας ευαισθησίες.
Τ
ρία χρόνια με αναστολή ήταν η τιμωρία που ομόφωνα επέβαλαν χθες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών στον πρώην υπουργό Μεταφορών των κυβερνήσεων Σημίτη Τάσο Μαντέλη, τον οποίο έκριναν ένοχο για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες.
Η κατηγορία συνδέεται με την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, καθώς αφορά σε χρήματα που φέρονται ότι κατέληξαν σε λογαριασμό του από τη γερμανική εταιρεία.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα επίμαχα ποσά δόθηκαν ως προεκλογική χορηγία, ενώ κατά την κατηγορία πρόκειται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο πρώην υπουργός δεν κάθισε στο εδώλιο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του Γιάννη Ηρειώτη, ο οποίος υποστήριξε ότι τα χρήματα το επίμαχο χρονικό διάστημα δεν είχαν περιέλθει στην κυριότητα του κ. Μαντέλη, ώστε να έχει υποχρέωση να τα συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες.
Εκτός από τη φυλάκιση το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο και χρηματική ποινή 7.500 ευρώ, αλλά και την παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα έτος, που θεωρείται απαξιωτική για έναν πρώην υπουργό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέα πρότεινε καταδίκη τριών ετών για κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις ανακριβών δηλώσεων που αφορούν τα έτη 2006 και 2007.
«Δεν θα γίνει ο Μαντέλης ο αίρων τας τυχόν αμαρτίας του πολιτικού κόσμου» είπε απευθυνόμενος στους δικαστές ο δικηγόρος του, ο οποίος αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση άσκησε για λογαριασμό του εντολέα του έφεση.
Πολλοί απλήρωτοι λογαριασµοί από πελάτες στις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τον τελευταίο χρόνο
Σ
σοβαρό πονοκέφαλο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξελίσσεται η αδυναµία όλο και περισσότερων συνδροµητών να εξοφλούν τους λογαριασµούς των τηλεφώνων τους, σταθερών και κινητών, λόγω της οικονοµικής κρίση. Τα... φέσια µόνο στον χώρο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας πέρυσι ξεπέρασαν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων εξετάζουν ακόµα και τη λύση να συγκροτηθείτηλεπικοινωνιακός «Τειρεσίας», που θα τις προστατεύει από τους κακοπληρωτές. Λόγω της έλλειψης τέτοιου µηχανισµού, οι εταιρείες βρίσκονται µπροστά στο φαινόµενο ένας συνδροµητής ο οποίος δεν µπορεί να πληρώσει τον λογαριασµό του, για παράδειγµα στην CosmOTE, να «µετακινείται» διαδοχικά στη Vodafone ή στη Wind αφήνοντας πίσω του νέα φέσια. Η ζηµιά για τις εταιρείες είναι µεγάλη, δεδοµένου ότι είναι υποχρεωµένες να αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ και το τέλος κινητής τηλεφωνίας ακόµα και για τους λογαριασµούς που δεν έχουν εισπράξει! Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι συνδροµητές κινητής τηλεφωνίας που δήλωσαν αδυναµία να πληρώσουν τους µηνιαίους λογαριασµούς τους αυξήθηκαν κατά 25%! ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ. Παρόµοια είναι η κατάσταση και στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, όπου µόνο τα φέσια στον ΟΤΕ ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί συνδροµητές λόγω της αδυναµίας τους να εξοφλήσουν τους λογαριασµούς, διακόπτουν το σταθερό τηλέφωνο και καταφεύγουν στην καρτοκινητή τηλεφωνία, εξασφαλίζοντας έτσι ότι µε την ενεργοποίηση µιας κάρτας των 10-20 ευρώ θα µπορούν τουλάχιστον να δέχονται κλήσεις για διάστηµα ενός έτους! Το κόστος για τα καρτοκινητά έχει µειωθεί σοβαρά, κάτι που έχει ως αποτέλεσµα η αναλογία συνδέσεων συµβολαίου και καρτοκινητών είναι 70% προς 30%. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, περισσότεροι από 120.000 συνδροµητές θα έχουν εγκαταλείψει το σταθερό τηλέφωνο έως τα τέλη του 2011.
Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε µήνα αποχωρούν από τον ΟΤΕ περίπου 35.000 συνδροµητές και υπολογίζεται ότι τα 2/3 αυτών οδηγούνται σε εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ωστόσο περίπου το 1/3 των συνδροµητών, περίπου 10.000 - 12.000 κάθε µήνα, εγκαταλείπει οριστικά το σταθερό τηλέφωνο! ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ είναι η οικονοµική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισφάλειες του Οµίλου ΟΤΕ φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η µείωση αποδίδεται στη βελτίωση των διαδικασιών του τρόπου πληρωµής. Στην CosmΟΤΕ το ποσό των απλήρωτων λογαριασµών ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 17 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για τα τέλη του 2011 είναι ότι οι απλήρωτοι λογαριασµοί πιθανόν να φτάσουν ακόµα και τα 40 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις εταιρείες Wind και Vodafone, οι επισφάλειες πέρυσι πλησίασαν συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ.
τους τοκογλύφους και στα ληστρικά επιτόκια οδηγούν επιχειρηματίες αλλά και νοικοκυριά η κατακρήμνιση ρευστότητας της αγοράς και η περικοπή μισθών και συντάξεων.Πρόκειται για τη νέα εκδοχή της τοκογλυφίας που έκανε την εμφάνισή της τον τελευταίο χρόνο, η οποία δεν περιορίζεται στον δανεισμό χρημάτων με υπέρογκο τόκο, αλλά χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους όπως οι μεταχρονολογημένες επιταγές ή το «σπάσιμο» επιταγών, ενώ «αλιεύει» τα θύματά της χρησιμοποιώντας ακόμα και το Ιντερνετ. Η κατάσταση έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού οι σύγχρονοι τοκογλύφοι ζητούν επιτόκιο μέχρι 10% τον μήνα, ακόμα και όταν πρόκειται να «σπάσουν» επιταγές μεγάλων εταιρειών του Δημοσίου, ενώ όταν πρόκειται να δανείσουν χρήμα απαιτούν υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων ακόμα και όταν ζητούν μεγαλύτερα επιτόκια.
Η έξαρση που γνωρίζει η τοκογλυφία αυτή την εποχή διαχωρίζεται σε δύο βασικά παρακλάδια. Το πρώτο αφορά επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μεταχρονολογημένες επιταγές που θέλουν όμως να εξοφλήσουν πρόωρα λόγω έλλειψης ρευστού, αλλά και επειδή δεν διαθέτουν πλαφόν στις τράπεζες.
Παλιοί γνωστοί Οι επιταγές που έχουν στα χέρια τους, είτε φυσικών προσώπων είτε πελατών τους εταιρειών ακόμα και του Δημοσίου, δεν γίνονται δεκτές από τις τράπεζες παρά μόνο από τους τοκογλύφους. Πρόκειται για παλιούς και γνωστούς στην αγορά τοκογλύφους, οι οποίοι τώρα, στην οικονομική κρίση, ξαναβρήκαν «πεδίον δόξης λαμπρό».
Επιχειρηματίες που έχουν απευθυνθεί σ' αυτούς για «σπάσιμο» επιταγών, ακόμα και όταν αυτές συνοδεύονται από πολύ ισχυρές εγγυήσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με επιτόκια της τάξης του 5% έως 10% τον μήνα, δηλαδή 60% έως 120% τον χρόνο, όταν τα αντίστοιχα επιτόκια στις τράπεζες είναι 10 φορές μικρότερα.
Η δεύτερη κατηγορία τοκογλυφίας είναι αυτή που έχει αναπτυχθεί μέσω του Ιντερνετ ή μέσω αγγελιών στις εφημερίδες, όπου «προσκαλούνται» όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με τα δάνειά τους ή τις πιστωτικές στους κάρτες, ακόμα και όταν έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις, να δανειστούν.
Τελικά στην Ελλάδα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως δράμα.
Συναγερμό προκάλεσε στις ελληνικές αρχές σήμα από επιβατικό αεροσκάφος των αραβικών αερογραμμών σύμφωνα με το οποίο πιθανότατα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά εν πτήση.
Συγκεκριμένα ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Ουάσιγκτον- Ριάντ με 238 επιβάτες ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος ότι στα όργανα φαινόταν καπνός στο χώρο αποσκευών.
Αμέσως όλες οι υπηρεσίες του κρατικού αερολιμένα και η πυροσβεστική τέθηκαν σε επιφυλακή και στις 10. 51 το αεροσκάφος προσγειώθηκε. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις αρχές τελικά από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι σοβαρό και το αεροσκάφος θα συνεχίσει για τον προορισμό του.
Πως οι Δηµόσιοιυπάλληλοι μπορούν να γίνουν ιδιωτικοί και στη συνέχεια και πάλι Δημόσιοι।
Αδειες άνευ αποδοχών στους εργαζοµένους στο Δηµόσιο για να απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα .
Τ
η δυνατότητα να παίρνουν οι δηµόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και παράλληλα να µπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα διερευνά η κυβέρνηση। Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, µια τέτοια προοπτική εντάσσεται σε µία σειρά από σενάρια που εξετάζει το τελευταίο διάστηµα η κυβέρνηση για την περίπτωση που οι αποχωρήσεις από το Δηµόσιο δεν είναι οι επιθυµητές ως προς τον αριθµό. Ως γνωστόν, ο κυβερνητικός στόχος είναι 50.000 αποχωρήσεις κάθε χρονιά, ούτως ώστε εάν διατηρηθεί τελικώς η αναλογία του 1/5 το κράτος να έχει τη δυνατότητα να προσλαµβάνει κάθε χρόνο 10.000 νέους υπαλλήλους. Σύµφωνα µε τα σενάρια που µελετά το κυβερνητικό επιτελείο, εάν ο αριθµός των υπαλλήλων που βγαίνουν ετησίως στη σύνταξη δεν είναι αντίστοιχος µε τον στόχο, τότε θα µπορούσαν να δοθούν κίνητρα στους δηµοσίους υπαλλήλους να αποχωρήσουν προσωρινά από τη θέση τους διασφαλίζοντας όµως τη δυνατότητα επιστροφής τους. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή, θα µπορούσε κάποιος δηµόσιος υπάλληλος να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να εργαστεί για πέντε χρόνια στον ιδιωτικό τοµέα και αµέσως µετά να επιστρέψει στη θέση του έχοντας µάλιστα αποκτήσει και την εµπειρία της εργασίας από την ελεύθερη αγορά. Αντιστοίχως, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόµενο να επιτραπεί η δυνατότητα part time (µερικής απασχόλησης) στο Δηµόσιο. Αυτό στην πράξη σηµαίνει, σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, ότι µία µητέρα ανήλικων παιδιών για παράδειγµα θα µπορούσε να εργάζεται µόνο τρεις ηµέρες την εβδοµάδα, κάτι που σηµαίνει ότι και η µισθοδοσία της θα τύχαινε της ανάλογης προσαρµογής. Τα σενάρια γύρω από τη δυνατότητα να δοθεί ευελιξία στους δηµοσίους υπαλλήλους να µπορούν να µεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τοµέα µε δυνατότητα επιστροφής ή να ανοίξουν µία επιχείρηση δεν είναι άσχετα µε τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αναλογία που τελικώς θα ισχύσει στον αριθµό αποχωρήσεων και προσλήψεων.
ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΛΑΙΚΗ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ .
Κατάσταση πολιορκίας στην Κερατέα
Σ
φοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων της Κερατέας συνθέτουν ένα σκηνικό πολέμου. Οι καμπάνες των ναών και οι σειρήνες δεν έχουν σταματήσει να ηχούν, ενώ οι συγκρούσεις -αυτή τη φορά- σημειώνονται σε χωράφια και δρόμους, περιμετρικά της πόλης, την οποία έχουν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις.
Τάφρο βάθους μεγαλύτερη του ενός μέτρου έσκαψαν στη Λεωφόρο Λαυρίου στην Κερατέα στο ύψος του 39ου χιλιομέτρου με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η λεωφόρος Λαυρίου έκλεισε και πάλι καθώς άγνωστοι έσκαψαν νωρίς σήμερα τα ξημερώματα το δρόμο σε βάθος περίπου 1,5 μέτρου, σχηματίζοντας μία τάφρο που θα κρατήσει κλειστό το δρόμο ακόμη και αν απομακρυνθούν τα μπάζα. Η τάφρος βρίσκεται στο ύψος της δεύτερης γέφυρας, στον Κουβαρά. Κλειστές είναι επίσης η πρώτη, δεύτερη και τρίτη είσοδος στην περιοχή. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών Σουνίου καθώς και από παρακαμπτήριους οδούς. Οι κάτοικοι της Κερατέας και των γύρω περιοχών αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν εδώ και αρκετές εβδομάδες στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ μήνυση σε βάρος του διοικητή των ΜΑΤ, Στέφανου Κοζυράκη, και κατά παντός υπευθύνου, για παραβίαση των νόμων και για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των συναδέλφων τους, που εργάζονται στην περιοχή της Κερατέας θα καταθέσουν άμεσα τα μέλη της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, που μεταξύ άλλων εξετάζουν και το ενδεχόμενο της ταυτόχρονης στάσης εργασίας σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου και συμβολικό αποκλεισμό των εισόδων των ΜΑΤ στο Γουδί. Σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορούν τον ταξίαρχο του Σώματος ότι δεν χορηγεί τις ανάλογες ημερήσιες αναπαύσεις, παραβιάζει το Προεδρικό Διάταγμα 394/2001 και την υπουργική απόφαση 7001/2/157-1ζ, καθώς «διασπά τις διμοιρίες σε υποομάδες 3-4 ατόμων χωρίς να έχουν καμία υποστήριξη και αλληλοκάλυψη μεταξύ τους, θέτοντας το προσωπικό σας σε άμεσο κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα», όπως συνέβη στην Κερατέα.
ΔIEΥKPINIΣEIΣ για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου και την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης έδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους। Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, με τον Ν। 3865/2010 αυξάνονται εντός τριετίας τα κατά περίπτωση ισχύοντα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εξομοιούμενους μ'Α αυτούς όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ εξισώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι άνδρες και οι γυναίκες, που τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες προσωπικής-οικογενειακής κατάστασης, ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Ακόμη, καθιερώνεται ως ημερομηνία ενηλικίωσης των παιδιών η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ορίζεται ότι οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ν.3865/2010) δεν έχουν εφαρμογή για τους υπαλλήλους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010, τόσο ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια για τη συνταξιοδότησή τους, όσο και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους και θεσπίζεται για πρώτη φορά στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου με εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί, που χρησιμεύει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του υπαλλήλου καθώς και για την προσαύξηση της σύνταξης.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απαριθμεί τις εξαιρέσεις στις ανωτέρω διατάξεις και προσδιορίζει ποιοι υπάλληλοι θα συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα χρόνια εργασίας. Eτσι, προβλέπεται ρητά ότι για τους υπαλλήλους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010 (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι) δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του Ν.3865/2010. Για τον υπάλληλο που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημεροχρονολογία εξακολουθούν να ισχύουν, όποτε και αν αποχωρήσει από την υπηρεσία (ακόμα και μετά την 1-1-2015, έτος που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης) όλες οι κατά περίπτωση εναλλακτικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα κατά περίπτωση όρια ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης που ίσχυαν, πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο.
Οι διατάξεις του νόμου Ν.3865/2010 ουσιαστικά δεν έχουν πρακτική εφαρμογή για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε εξακολουθούν να διέπονται από τις προϊσχύουσες διατάξεις.
Προκειμένου για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι επιπλέον «ειδικές» προϋποθέσεις που ισχύουν για τη συνταξιοδότησή τους (30 έτη υπηρεσίας και 55 ετών ή 30 έτη υπηρεσίας και 60 ετών για όσους έχουν διορισθεί πριν ή μετά την 1-1-1983 αντίστοιχα) εξακολουθούν να ισχύουν για τα πρόσωπα που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση του κατά περίπτωση χρόνου) μέχρι την 31-12-2010 ενώ παύουν να ισχύουν για τα πρόσωπα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2011.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών παρέχεται η δυνατότητα και στους άνδρες υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και μετά, έχοντας κατά τον χρόνο της θεμελίωσης ανήλικο παιδί, να συνταξιοδοτούνται με το ίδιο ηλικιακό όριο που ισχύει και για τις γυναίκες υπαλλήλους μητέρες ανηλίκων παιδιών.
Eτσι και για τους άνδρες και για τις γυναίκες υπαλλήλους που συμπληρώνουν 25ετή συντάξιμη υπηρεσία ή 25ετή ασφάλιση κατά περίπτωση το 2011 και κατά τον «κρίσιμο» αυτό χρόνο έχουν ανήλικο παιδί, η καταβολή της σύνταξης θα είναι δυνατή με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους, ενώ για όσους συμπληρώνουν την ως άνω 25ετία το 2012, η καταβολή της σύνταξης θα είναι δυνατή με την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
Για όσους θα συμπληρώσουν την 25ετία από 1-1-2013 και μετά, σταματά πλέον η ευνοϊκότερη συνταξιοδοτική μεταχείριση των ανδρών και γυναικών υπαλλήλων με ανήλικα παιδιά, σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους και ορίζεται το 65ο έτος της ηλικίας ως ενιαίο όριο για τη συνταξιοδότηση.
Ακόμη, για πρώτη φορά στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου θεσπίζεται η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου για κάθε παιδί. Ο χρόνος αυτός ανέρχεται σε 1 έτος για το πρώτο παιδί, σε 2 επιπλέον έτη για το δεύτερο παιδί και σε 2 έτη για το τρίτο παιδί. Από το τέταρτο παιδί και πάνω δεν αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος.
Σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου δεν αφορά υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία πριν από την 21-7-2010 αφού στο άρθρο 1 του Ν.3865/2010 που αναφέρεται στην έκταση εφαρμογής των διατάξεων του νόμου αυτού, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.