Σ
τους τοκογλύφους και στα ληστρικά επιτόκια οδηγούν επιχειρηματίες αλλά και νοικοκυριά η κατακρήμνιση ρευστότητας της αγοράς και η περικοπή μισθών και συντάξεων.Πρόκειται για τη νέα εκδοχή της τοκογλυφίας που έκανε την εμφάνισή της τον τελευταίο χρόνο, η οποία δεν περιορίζεται στον δανεισμό χρημάτων με υπέρογκο τόκο, αλλά χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους όπως οι μεταχρονολογημένες επιταγές ή το «σπάσιμο» επιταγών, ενώ «αλιεύει» τα θύματά της χρησιμοποιώντας ακόμα και το Ιντερνετ.
Η κατάσταση έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού οι σύγχρονοι τοκογλύφοι ζητούν επιτόκιο μέχρι 10% τον μήνα, ακόμα και όταν πρόκειται να «σπάσουν» επιταγές μεγάλων εταιρειών του Δημοσίου, ενώ όταν πρόκειται να δανείσουν χρήμα απαιτούν υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων ακόμα και όταν ζητούν μεγαλύτερα επιτόκια.
Η έξαρση που γνωρίζει η τοκογλυφία αυτή την εποχή διαχωρίζεται σε δύο βασικά παρακλάδια. Το πρώτο αφορά επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μεταχρονολογημένες επιταγές που θέλουν όμως να εξοφλήσουν πρόωρα λόγω έλλειψης ρευστού, αλλά και επειδή δεν διαθέτουν πλαφόν στις τράπεζες.
Παλιοί γνωστοί
Οι επιταγές που έχουν στα χέρια τους, είτε φυσικών προσώπων είτε πελατών τους εταιρειών ακόμα και του Δημοσίου, δεν γίνονται δεκτές από τις τράπεζες παρά μόνο από τους τοκογλύφους. Πρόκειται για παλιούς και γνωστούς στην αγορά τοκογλύφους, οι οποίοι τώρα, στην οικονομική κρίση, ξαναβρήκαν «πεδίον δόξης λαμπρό».
Επιχειρηματίες που έχουν απευθυνθεί σ' αυτούς για «σπάσιμο» επιταγών, ακόμα και όταν αυτές συνοδεύονται από πολύ ισχυρές εγγυήσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με επιτόκια της τάξης του 5% έως 10% τον μήνα, δηλαδή 60% έως 120% τον χρόνο, όταν τα αντίστοιχα επιτόκια στις τράπεζες είναι 10 φορές μικρότερα.
Η δεύτερη κατηγορία τοκογλυφίας είναι αυτή που έχει αναπτυχθεί μέσω του Ιντερνετ ή μέσω αγγελιών στις εφημερίδες, όπου «προσκαλούνται» όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με τα δάνειά τους ή τις πιστωτικές στους κάρτες, ακόμα και όταν έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις, να δανειστούν.
Τελικά στην Ελλάδα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως δράμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου