Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Αντίδραση και αντίσταση κατά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων Λοβέρδου.


Αντίδραση από πολλούς βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος εκδηλώθηκε με αφορμή την επιχειρούμενη νομοθετική κίνηση της κυβέρνησης δια του Υπουργού εργασίας με θέμα τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, οι οποίες ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Οι αντιδράσεις αυτές σύμφωνα και με δηλώσεις των διαφωνούντων θα εκδηλωθούν με αρνητικές ψήφους κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.
Αν συμβεί αυτό δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος από την αποπομπή των διαφωνούντων βουλευτών από την Κ.Ο. -που ήδη μετράει τρεις ανεξάρτητους- και την περαιτέρω συρρίκνωσή της θέτοντας σε δοκιμασία και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ το μέγαρο Μαξίμου χθες διέψευδε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου (σ.σ. βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για τη Σοσιαλιστική Διεθνή και την Τετάρτη θα είναι στην Κωνσταντινούπολη για τη διαβαλκανική διάσκεψη) απειλεί με εκλογές αν υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία.
«Δεν εκφράζουν τον πρωθυπουργό όλα αυτά που λέγονται, δεν είναι στη λογική του, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» έλεγαν συνεργάτες του και πρόσθεταν:
«Αυτό που προέχει είναι να εξηγήσουμε στους βουλευτές τι συμβαίνει τόσο με το Εργασιακό όσο και με το Ασφαλιστικό σε σχέση με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο και να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το Ασφαλιστικό είναι μείζον θέμα για τη σωτηρία του συστήματος...». Κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι υπάρχει χρόνος μέχρι την ψήφιση του Ασφαλιστικού να εξηγηθούν όλες οι πτυχές του και να εξασφαλιστεί η ψήφισή του από τους πράσινους βουλευτές χωρίς απώλειες, όμως σε κάθε περίπτωση δεν απέκλειαν την επιβολή κομματικής πειθαρχίας αν την τελευταία στιγμή υπάρξουν ενδείξεις καταψήφισής τους.
Για να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνεννόηση με το Μαξίμου άρχισε μια επιχείρηση πειθούς συναντώντας κατά ομάδες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα συναντά 15 απ'αυτούς, ενώ άλλους δέκα είχε δει την Παρασκευή. Σε αυτή τη φάση η προσπάθεια πειθούς επικεντρώνεται στο Π.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις που προκαλεί τις μεγαλύτερες για την ώρα αντιδράσεις. Εντύπωση προκαλεί και δεν έχει διαφύγει της προσοχής του μεγάρου Μαξίμου η απροθυμία υπουργών να στηρίξουν το Π.Δ. για το Εργασιακό.
Εξαλλου, όπως έγραψε την Παρασκευή η «Ε», υπουργοί έλεγαν ότι το Π.Δ. δημοσιοποιήθηκε χωρίς νωρίτερα να συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο ή σε κυβερνητικές συσκέψεις, με αποτέλεσμα να μάθουν το ακριβές περιεχόμενό του από τα δελτία ειδήσεων και τα άλλα μέσα ενημέρωσης... Οι βουλευτές Μ. Παπαϊωάννου και Π. Κουρουμπλής με δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι υπάρχουν στο Π.Δ. αντισυνταγματικές διατάξεις, ενώ ο ήδη ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου (τέθηκε εκτός Κ.Ο. όταν στην ψήφιση του Μνημονίου δήλωσε παρών) δήλωσε ότι το Εργασιακό δεν έχει καμία σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και τόνισε πως κάποιοι «είναι βασιλικότεροι του βασιλέως», εννοώντας προφανώς τον υπουργό Εργασίας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου