Σε σύγχρονα «γεφύρια της Αρτας» έχουν μετατραπεί τα έργα στα αεροδρόμια της χώρας, με αποτέλεσμα σημαντικοί τουριστικοί σταθμοί να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της νέας περιόδου. Καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμών είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των πρωτοφανών εκπτώσεων που δόθηκαν κατά τις δημοπρατήσεις των έργων, που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%!
Τα έργα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το Μάιο του 2009!
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική «ταυτότητα» των έργων που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο το υπουργείο Υποδομών, είναι το αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» στα Γιάννενα. Τα έργα αφορούν την επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού κατά 10.000 τετραγωνικά και των τροχιόδρομων ώστε να προστεθούν άλλες 5 θέσεις στάθμευσης, αλλά και διαμόρφωση του πάρκινγκ για τα οχήματα, συνολικής επιφάνειας περίπου 8 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός τους, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ήταν 50 εκ. ευρώ. Τα έργα είχαν δημοπρατηθεί τον Ιούνιο του 2006 και ανατέθηκαν σε εταιρεία-μέλος μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου, που το «χτύπησε» με έκπτωση 51,80%! Με βάση τη σύμβαση, τα έργα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ώς τον Μάιο του 2009. Είχε δοθεί παράταση ώς τον Μάρτιο του 2010, αλλά και η νέα προθεσμία δεν τηρήθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι ότι ώς το τέλος του 2009 είχαν πιστοποιηθεί εργασίες ύψους 5 εκ. ευρώ.
Ανάλογη είναι η εικόνα στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. Δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2004, με προϋπολογισμό 27,2 εκ. ευρώ, που με τις ανθεωρήσεις έφθασε τα 35 εκ. ευρώ (!) και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2006. Αφορά τη βελτίωση του αεροσταθμού και ανατέθηκε στον μειοδότη που έδωσε έκπτωση 21%.
Προσφυγές στο ΣτΕ έχουν συμβάλει στην καθυστέρηση των έργων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός πέρασε από «σαράντα κύματα» καθώς λόγω των υψηλών εκπτώσεων ακυρώθηκε δύο φορές και τελικά ανατέθηκε με 48,1%. Αφορά σημαντικά και δύσκολα έργα, συνολικού ύψους 246 εκ. ευρώ. Το σημαντικότερο τμήμα αφορά τον διάδρομο που κατασκευάζεται σε επίχωμα μέσα στη θάλασσα και σε μήκος 900 μέτρων.
Με μεγάλη καθυστέρηση και υπερβάσεις προϋπολογισμών ολοκληρώνονται τρεις περιφερειακές εγκαταστάσεις με μεγάλη σημασία για τον τοπικό τουρισμό. Πρόκειται για τα αεροδρόμια:
* Αγχιάλου Μαγνησίας, που έπρεπε να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008, αλλά είχε δοθεί δίχρονη παράταση. Τα έργα, ύψους 23,2 εκ. ευρώ, είχαν δημοπρατηθεί τον Νοέμβριο του 2005 και είχαν ανατεθεί με έκπτωση 43,4%.
* Σητείας, που επίσης έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον Φεβρουάριο του 2009, αλλά είχε δοθεί παράταση για 14 μήνες. Το κόστος, με βάση τους υπολογισμούς της αρμόδιας υπηρεσίας, ήταν 28 εκ. ευρώ και ανατέθηκε με έκπτωση 42,64%.
*Καρπάθου, παρά τη χαμηλή έκπτωση (μόλις 8,95%), είχε την ίδια πορεία. Τα έργα, ύψους 24 εκ. ευρώ, είχαν δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο του 2005. Αφορούν την επέκταση του κτιρίου του αεροδρομίου και με βάση τη σύμβαση έπρεπε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2007. Είχε δοθεί διετής παράταση, που έληξε τον Δεκέμβρη.
* Αράξου, που είχε δημοπρατηθεί τον Μάρτιο του 2004 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων ώς τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Ο προϋπολογισμός ήταν 17 εκ. ευρώ και είχε ανατεθεί με έκπτωση 24,51%.*